Inici Sector Sanitari de Llevant
         Hospital de Manacor / Atenció Primària

A L'HOSPITAL DE MANACOR ES FARÀ LA I JORNADA D'ACTUALITZACIÓ EN EL TRACTAMENT I DIAGNÒSTIC DE LA LEISHMANIOSI
Data:24/09/19



Resum:
El microbiòleg Xavier Mesquida i el cap del servei de Dermatologia, Vicenç Rocamora, en són els organitzadors Segons un estudi la leishmaniosi té una incidència elevada a la comarca de Llevant
Jornada Leishmania setembre 2019



El proper divendres 27 de setembre es farà a l'Hospital de Manacor la I Jornada d'actualització en el tractament i diagnòstic de la leishmaniosi.  El microbiòleg Xavier Mesquida i el cap de Dermatologia, Vicenç Rocamora, han estat els organitzadors d'aquesta jornada, en la qual participaran professionals de diferents serveis de l'Hospital i també professionals de l'àmbit de la Veterinària.
Cal destacar que la leishmaniosi està associada als cans, els quals afecta de forma moltes vegades mortal. El contagi a l'ésser humà es produeix per la picada del flebòtom infectat amb el paràsit. També s'ha demostrat la transmissió entre persones per transfusions sanguínies, contacte sexual i ús de xeringues contaminades, però són casos excepcionalment rars. Els símptomes suposen lesions ulcerades en la pell, normalment indolores. El període d'incubació és d'entre 2 setmanes i 4 mesos des de la picada. És autolimitant, és a dir, que se sol guarir fins i tot sense tractament, si bé la curació pot trigar mesos i deixar seqüeles com a cicatrius. Pot ser una malaltia greu que necessita un tractament de xoc. Entre els anys 2013 i 2017 es va realitzar un estudi en el qual es va comprovar l'elevada incidència que té la leishmaniosi en persones de la comarca. Segons les xifres es van diagnosticar durant aquest temps fins a 124 casos o, dit d’una altra manera, 16 casos per cada 100.000 habitants, una proporció molt major que a la resta de les Balears.
Xavier Mesquida ha remarcat que aquesta alta incidència a la comarca de Llevant és per mor que es tracta d'una zona endèmica de Leishmania, amb un alt índex de cans i un gran nombre de cases de camp situades molt a prop una de l'altra, per la qual cosa aquest tipus de mosquit, que viatja per proximitat, ho té molt més fàcil.
La jornada començarà a les nou del matí i s’hi debatran diversos temes com la incidència de la leishmaniosi en les illes i la incidència de que té a la comarca de Llevant. També els aspectes epidemiològics i clínics de la malaltia i el diagnòstic. Per acabar es presentaran les novetats en el tractament de la leishmaniosi cutània en persones i el tractament d'aquesta mateixa malaltia en cans.
L'objectiu d'aquesta jornada és donar a conèixer la situació actual de la leishmaniosi humana i canina a les Illes Balears  i els avanços en el diagnòstic i tractament. Està adreçada als professionals sanitaris d'atenció hospitalària i atenció primària així com a professionals en l'àmbit de la Veterinària.

 


    
Hospital de Manacor - Carretera Manacor-Alcúdia, s/n - 07500 Manacor - Telèfon 971 847000