Inici Sector Sanitari de Llevant
         Hospital de Manacor / Atenci Primria

Armengol presenta el nou hospital de dia de salut mental del sector sanitari del Llevant de Mallorca com altre compliment assolit del Govern en salut
Fecha:10/01/19Resumen:
La nova infraestructura disposa de quinze places per a pacients amb malalties mentals que necessiten atenci durant algunes hores per dia Amb la posada en servei dfaquesta unitat es compleix un dels objectius del Pla Estratgic de Salut Mental de les Illes Balears
foto 1 foto 3 foto 4
foto 22La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat el nou Hospital de Dia de Salut Mental del Sector Sanitari de Llevant que la Conselleria de Salut ha obert a Porto Cristo. Amb aquest nou centre, tots els sectors sanitaris de Mallorca ja disposen d’un hospital de dia per atendre pacients amb malalties mentals.

Armengol ha afirmat que "a l’àmbit de Salut, vàrem prometre recuperar recursos, recuperar personal sanitari i millorar el servei. El nou Hospital de Dia de Salut Mental de Porto Cristo compleix amb aquests compromisos". També ha recordat que "aquest Hospital de Día de Salut Mental@ forma part del pla d’inversions que està millorant l’assistència sanitària al Llevant de Mallorca.@ Es tracta d’una inversió de 80 milions d’euros a l’Hospital de Manacor per posar-lo a l’alçada del que necessita a dia d’avui la gent de la zona. De fet, abans d’abril, ja funcionarà el nou servei d’urgències".

Per la seva banda, la consellera Patricia Gómez ha remarcat que "aquest nou servei forma part del Pla Estratègic de Salut Mental que hem posat en marxa aquesta legislatura. Un Pla que, entre d’altres coses, ens permet avançar en l‘apoderament dels usuaris, respectant principis basics com la independència, autonomia i dignitat de les persones. Ens dona eines per lluitar contra l‘estigma i per fomentar la integració de les persones amb malalties mentals".
 

La nova unitat està ubicada a les mateixes instal·lacions del Centre de Salut Porto Cristo i annexes al Centre de Cultura municipal (al carrer d’Isabel Montaner, 45), gràcies a la col·laboració de la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, l’Hospital de Manacor i l’Ajuntament de Manacor; de fet, prestarà serveis en aquest local fins que culmini el Pla Director de l’Hospital de Manacor, que preveu construir les instal·lacions definitives de l’Hospital de Dia de Salut Mental.
 

Aquest nou dispositiu, que disposa de quinze places, depèn del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Manacor i presta atenció especialitzada mitjançant un equip multiprofessional compost per una psiquiatra, un psicòleg clínic, una infermera especialista en salut mental i una terapeuta ocupacional. Els usuaris de l’Hospital de Dia de Salut Mental són pacients de més de 18 anys derivats des dels diferents dispositius de salut mental del Sector Sanitari per seguir un tractament en règim d’hospitalització parcial durant un temps limitat, que pot oscil·lar entre unes quantes setmanes i unes quants mesos, depenent de l’evolució de cada pacient.
 

Les activitats es duran a terme en horari de 9.00 a 14.00, del dilluns al divendres, i es pretén prestar a cada pacient una assistència de vint hores setmanals, com a mínim, en règim d’estada completa. Les estades dels pacients poden ser completes o parcials, depenent de l’afecció que cadascun pateixi.
 

Cada pacient tendrà un pla individualitzat: l’Hospital de Dia proporcionarà una atenció continuada en què el pacient rebrà un tractament intensiu, multidisciplinari i personalitzat, que li permetrà mantenir la vida familiar i social durant el procés terapèutic. D’aquesta manera es garanteix una atenció sanitària més eficient, que acosta al pacient la intensitat de tractament que necessiti segons la malaltia que pateixi però mantenint les activitats quotidianes, cosa que contribuirà a minimitzar l’estigmatització i la marginació social d’aquest tipus de pacients.
 

Es treballa amb programes terapèutics que preveuen intervencions psicoterapèutiques (individuals i grupals) i socials que afavoreixin el contacte del pacient amb els seu entorn habitual i faciliti la continuació de les cures en altres dispositius assistencials de salut mental del Sector Sanitari una vegada que hagi rebut l’alta. Una part dels programes es desenvolupen en un ambient informal amb la finalitat d’afavorir la interacció social, fer activitats terapèutiques a la comunitat i reduir l’aïllament d’aquest tipus de pacient. Entre els objectius terapèutics hi ha afavorir la consciència de la malaltia, disminuir els símptomes i millorar el nivell de funcionament que permeti desenvolupar les activitats de la vida quotidiana amb prou autonomia a fi de continuar el pla amb un tractament ambulatori. D’aquesta manera es promou l’augment de la qualitat de vida i de la satisfacció del pacient i del seu entorn pròxim, especialment implicant els seus familiars en el tractament.

Amb la posada en servei de l’Hospital de Dia, la Coordinació Autonòmica de Salut Mental de les Illes Balears, que dirigeix Oriol Lafau, compleix un dels objectius del Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2020 de les Illes Balears: estendre el model d’hospital de dia de salut mental a tots els sectors sanitaris de la xarxa de salut mental de les Illes Balears.
 

La cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Manacor, Rosa Molina, destaca que "era una necessitat demandada des de fa anys pels professionals de la salut mental, els pacients i els seus familiars" i per això agraeix l’esforç que s’ha fet perquè ja es pugui disposar d’un hospital de dia de salut mental al Sector Sanitari de Llevant.

 

 

    
Hospital de Manacor - Carretera Manacor-Alcdia, s/n - 07500 Manacor - Telfon 971 847000