Inici Sector Sanitari de Llevant
         Hospital de Manacor / Atenció Primària

El programa infermera gestora de casos de l’Hospital de Manacor ha gestionat 423 consultes en 2024
Fecha:19/12/24



Resumen:
Des de l’any 2016 s’aplica el programa «Atenció al pacient crònic complex i el pacient crònic avançat»
PHOTO-2024-09-27-11-38-25



La humanització de l’atenció sanitària és un aspecte fonamental en la feina de l’equip d’infermeria de gestió de casos de l’Hospital de Manacor. L’objectiu és situar el pacient i la seva família al centre del procés assistencial, tenint-ne en compte no només les necessitats físiques, sinó també les emocionals i les socials. Des de 2016, l’Hospital de Manacor disposa de la figura de l’infermer gestor de casos com a part integrada del programa «Atenció al pacient crònic complex i el pacient crònic avançat» del Servei de Salut de les Illes Balears. 

L’objectiu d’un infermer gestor de casos és garantir el pla de cures integral dirigit al pacient, a la seva família i/o al cuidador per mitjà de la coordinació entre els diferents professionals de tots els àmbits assistencials i la gestió del cas, a fi d’assegurar la continuïtat assistencial amb la pràctica avançada de les cures. 

La intervenció va dirigida a atendre els pacients inclosos en el programa, que a grans trets són pacients que pateixen dues o més patologies cròniques amb afectació d’un òrgan important del cos, pacients que només en pateixen una però amb una afectació funcional i/o cognitiva important, pacients que tenen necessitats d’atenció pal·liativa i casos de pacients en què l’equip que els atén ho considera oportú. 

Les activitats d’un infermer gestor de casos van encaminades a promoure una atenció integral i contínua, prevenir o millorar el deteriorament funcional i/o cognitiu, facilitar ajudes tècniques, fomentar l’autonomia del pacient, reduir el nombre d’ingressos i visites als serveis d’urgències, establir una coordinació eficaç amb els dispositius socials per solucionar la problemàtica —especialment en els que presenten gran dependència—, assegurar la ruta assistencial establerta i garantir la continuïtat assistencial. 

La tasca principal és garantir el pla de cures del pacient perquè rebi una atenció adequada a les necessitats que presenta, tot evitant les duplicitats i les conseqüències negatives que suposa una atenció fragmentada en el sistema sanitari. És molt important la comunicació entre els diferents àmbits assistencials, és a dir entre l’atenció primària, els hospitals d’aguts i els hospitals d’atenció intermèdia, que s’assoleix per mitjà de la continuïtat assistencial. 

En els darrers anys, l’equip d’infermeria de gestió de casos de l’Hospital de Manacor ha augmentat en nombre de membres, de manera que actualment hi ha tres infermeres gestores de casos hospitalàries, que participen conjuntament en les demandes de cronicitat que es generen. A grans trets, per facilitar l’organització i la gestió de les demandes es fa l’abordatge per serveis. En el darrer any s’han comptabilitzat 423 demandes dels professionals sanitaris. 

L’equip està format per les professionals següents: 

Margalida Terrasa Solé, que dona suport als pacients crònics de les unitats de traumatologia, cirurgia, cronicitat i de la Consulta d’Alta Resolució del Pacient Crònic Complex. Així mateix, participa en la Comissió d’Humanització, en el Grup de Treball de Segones Víctimes, en el Grup de Participació de Pacients, en la Subcomissió Hospitalària del Pacient Actiu i en la Subcomissió de Cronicitat del Servei d’Urgències. 

Joana M. Julià Mora, que forma part de l’Equip de Suport Hospitalari d’Atenció Pal·liativa, el qual atén pacients amb alguna malaltia crònica avançada i necessitats pal·liatives i a les seves famílies; així mateix, és secretària del Comitè d’Ètica i de l’Associació Espanyola de Cures Pal·liatives (AECPAL). 

Antonia Cuerva Rodríguez, que dona suport a la Unitat de Cronicitat, Medicina Interna i Salut Mental i participa en la Xarxa de Salut Mental de Manacor. Així mateix, és presidenta del Comitè de Salut i Gènere. 

Aquestes infermeres gestores de casos treballen per crear un entorn de confiança fomentant una comunicació clara i empàtica, que inclou l’escolta activa, la disponibilitat per resoldre dubtes i la personalització de les cures. A més, el fet de participar en comissions d’humanització i grups de treball sobre segones víctimes demostra el compromís amb la millora contínua de la qualitat de l’atenció. 

Tenen un paper essencial per garantir que els pacients se sentin valorats i respectats, cosa que contribueix a millorar l’experiència assistencial i assolir més benestar emocional en moments de vulnerabilitat. La humanització no només millora la relació entre professionals i pacients, sinó que també pot influir positivament en la recuperació i en la qualitat de vida dels pacients crònics.

    
Hospital de Manacor - Carretera Manacor-Alcúdia, s/n - 07500 Manacor - Telèfon 971 847000