Inici Sector Sanitari de Llevant
         Hospital de Manacor / Atenció Primària

La consellera de Salut, Manuela Garcia, visita les obres del Pla Director de l’Hospital de Manacor
Fecha:03/03/25



Resumen:
Les obres d’ampliació de l’Hospital de Manacor continuen a bon ritme i estan finalitzant l’interior de l’edifici ambulatori El pressupost global de les obres és de 59 milions d’euros
PHOTO-2025-03-03-14-09-44 53776934-cdf2-4068-b4a9-0cd5b0beb271_ 86c2a626-43f2-4d75-b861-787cd9a80432_
e3053248-3277-4d0e-b27c-8e768e96b956_



La consellera de salut, Manuela Garcia, ha visitat les obres del Pla Director de l’Hospital de Manacor, que continuen a bon ritme. Ja es fa feina a l’interior del nou edifici ambulatori, mentre que continuen les obres en l’edifici industrial. Així, el nou edifici ambulatori serà el primer en estar enllestit i iniciar l’activitat.

 

Durant la visita, la consellera de Salut ha estat acompanyada pel director general del Servei de Salut, Javier Ureña; el gerent de l’Hospital, Ignasi Casas, i l’equip directiu del centre.


La consellera García ha recorregut el nou edifici d’ús ambulatori, des de la planta baixa, on s’ubicaran els serveis de Rehabilitació i Diàlisi, passant per les dues plantes de consultes externes i gabinets, fins a la tercera planta on hi haurà l’Hospital de Dia.

 

En aquest sentit, Manuela García ha destacat que sobre el projecte inicial de l'any 2019 s'ha modificat el que concerneix a la producció energètica. “Hem canviant el plantejament original que es fonamentava en combustibles fòssils i hem apostat per l'aerotèrmia com a font de producció energètica. Evitar els combustibles fòssils, usant energia més sostenible, amb una empremta de carboni significativament menor, és una de les prioritats d'aquest Govern”, ha dit.

 

La consellera també ha explicat que sobre el projecte inicial de l’any 2019 s’ha modificat la producció energètica canviant el plantejament original que es fonamentava en combustibles fòssils i apostant per l’aerotèrmia com a font de producció energètica. Evitar els combustibles fòssils, utilitzant energia més sostenible, amb una empremta de carboni significativament menor, és una de les prioritats d’aquest Govern. En aquest sentit, també s’han augmentat un 50% les plaques fotovoltaiques respecte del projecte inicial.

 

Aquestes obres beneficiaran una població de 155.000 persones adscrites Hospital de Manacor. El Pla Director de l’Hospital té un pressupost global de 59 milions d’euros i forma part del Pla d’Infraestructures del Servei de Salut 2024-2027, que preveu una inversió de 435 milions d’euros en els pròxims quatre anys.

 


El Pla Director comprèn tres grans actuacions, de prop de 40.000 m2: edifici d’ús ambulatori, edifici industrial i bloc quirúrgic


La primera és el nou edifici, en forma de lletra L i connectat amb l’actual Hospital, d’ús ambulatori, que és el que està més avançat. Aquest edifici de nova planta ocupa una superfície de 21.273 m2 distribuïts en dues plantes soterrànies (per a aparcament), planta baixa i tres plantes.

 

A la planta baixa s’ubicaran els serveis d’Hemodiàlisi i Rehabilitació mentre que les consultes externes i gabinets d’exploració ocuparan la primera i segona planta. L’Hospital de Dia Mèdic i Oncològic estaran a la tercera planta, amb una connexió directa amb l’hospital actual.

La planta baixa es divideix en dos serveis:

 

·         Rehabilitació: comptarà amb 2000 m² dividits en tres consultes, un gran gimnàs amb dotze lliteres de fisioteràpia, on destacarà també una grua que podrà moure els pacients dins aquesta zona. Per altra banda, hi haurà una zona de rehabilitació només per a pediatria i una altra per a pacients de sòl pelvià totalment diferenciades. A l’altre costat hi haurà la zona d’electroteràpia, amb vuit boxes individuals.

 

·         Diàlisi: el servei passarà dels dotze boxes que té actualment a una ampliació de la zona de crònics de divuit boxes, dels quals dos correspondran a boxes aïllats. Per altra banda, es diferencia una sala de pacients aguts, amb cinc boxes, dels quals un serà per als pacients aïllats. Una altra novetat és la sala de procediments, que permetrà als professionals recol·locar catèters.

 

A la primera planta hi haurà trenta-cinc consultes externes i també els gabinets dels serveis de Cardiologia, Urologia, Otorrinolaringòleg i consultes del Servei de Farmàcia.

 

A la segona planta hi haurà els gabinets dels serveis de Neurologia, Oftalmologia i Ginecologia i trenta-sis consultes més.

A la tercera planta hi haurà l’Hospital de Dia, amb un espai de 600 m2, i quinze boxes amb butaca de tractament individual, que podran ser atesos des del control d’infermeria, ubicat al davant. També hi haurà set consultes d’oncologia i tres habitacions individuals amb lavabo.

El nou edifici ambulatori tindrà un total de setanta-
vuit consultes repartides entre les dues plantes i sis gabinets. L’activitat assistencial ocuparà 8.600 m2. La resta es destinarà a sales d’espera i espais comuns. La seva particularitat és que la majoria dels pacients són externs i no necessiten accedir als serveis interns de l’Hospital; per tant, es planteja un edifici independent, que evitarà la circulació innecessària de persones per l’interior. A més, l’edifici comptarà amb un aparcament soterrani amb 280 places distribuïdes en dues plantes.


Per altra banda es construeix l’edifici industrial, per destinar-lo a fer funcions de central d’instal·lacions i serveis generals, que ocuparà una superfície de 2.765 m2. És un edifici tot de nova planta, on s’instal·len tots els equips per adequar-los a les normatives vigents i augmentar la capacitat per donar servei a les noves àrees. La cuina s’ubicarà a la planta baixa. Així mateix, es renovaran i s’actualitzaran els equips.

 

Finalment està prevista l’execució de la reforma interior de l’edifici actual. La construcció d’una nova planta quirúrgica i reforma interior d’espais de l’edifici actual (14.226 m2: 4.586 d’ampliació i 9.640 de reforma) consisteix principalment a reformar l’interior de l’actual Hospital i també a construir una nova planta en què s’ampliarà el bloc quirúrgic i obstètric. Cal destacar que aquesta és la intervenció més complexa des del punt de vista tècnic, ja que s’ha de fer procurant interferir tan poc com es pugui en l’activitat del centre hospitalari.


A la planta primera es remodelarà integralment el bloc quirúrgic i obstètric. Es transformarà en quatre sales d’operacions de cirurgia major ambulatòria (CMA). Així doncs, es deixaran les de la planta tercera per a cirurgia programada. Al costat del bloc de CMA es posaran boxes, l’àrea de reanimació i vestidors de pacients i àrees de recepció. S’amplia també el bloc obstètric i s’ubica amb bona connexió amb el bloc quirúrgic. A la tercera planta —de nova construcció— es construirà un nou bloc quirúrgic: disposarà de set sales d’operacions, una unitat de reanimació (REA), catorze llits i una unitat de cures intensives (UCI) amb dotze boxs.

 

Pel que fa a la zona d’aparcament, està previst du a terme el projecte bàsic del nou aparcament, que té una superfície de 12.072 m2. Aquesta actuació es farà a la zona d’aparcament que no té plaques solars i a les parcel·les propietat del Servei de Salut. El projecte suposarà la millora dels accessos i de la circulació així com l’ampliació amb 228 places d’aparcament. Una vegada acabat el nou aparcament i el nou edifici ambulatori, hi haurà aproximadament 1.000 places per estacionar. Una vegada finalitzades les obres, el centre hospitalari passarà a tenir 53.445 m², més del doble de la superfície actual (24.531 m²).

 

Per coordinar l’execució de les obres, la Comissió d’Obres de l’Hospital de Manacor es reuneix setmanalment i en fa el seguiment, amb una comunicació constant per assegurar que els objectius es compleixen.

 

 

    
Hospital de Manacor - Carretera Manacor-Alcúdia, s/n - 07500 Manacor - Telèfon 971 847000