Inici Sector Sanitari de Llevant
         Hospital de Manacor / Atenci Primria

LA SOCIETAT BALEAR DE CONTRACEPCI ES CONSTITUIR EL 26 DE JUNY A LHOSPITAL DE MANACOR
Data:11/03/20Resum:
Pretn ser la plataforma que vetli per la salut sexual i reproductiva i la contracepci En el mateix acte, el centre hospitalari acollir la primera jornada daquesta agrupaci
AvancePrg_SBA2020El 26 de juny es constituirà a l’Hospital de Manacor la Societat Balear de Contracepció (SBA), amb la qual cosa s’incrementarà el nombre d’organitzacions professionals i científica que la Societat Espanyola de Contracepció ha creat a tot el territori de l’estat. En el mateix acte, l’Hospital acollirà la primera reunió científica de l’SBA, en la qual s’abordaran temes tan rellevants per a les Illes Balears com —entre d’altres— la política de contracepció, la problemàtica de la interrupció voluntària de l’embaràs, la contracepció i la prevenció dels embarassos no desitjats i l’ús de mètodes anticonceptius reversibles de durada llarga entre dones joves i adolescents.
 
La iniciativa de la SEC de constituir l’SBA ha estat liderada pel Dr. Francisco Javier Agüera Ortiz, cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Manacor, amb el suport de nombrosos professionals, especialment dels caps de diversos serveis d’hospitals de les Illes Balears. El Dr. Agüera explica que «la 1 Jornada de la Societat Balear de Contracepció serà la primera reunió científica, que donarà pas a la constitució de l’SBA, societat autonòmica dins la SEC, com a resposta a les nombroses sol·licituds de professionals de la salut sexual i reproductiva de les Illes Balears que havien plantejat la necessitat de crear una organització professional que representàs la nostra comunitat científica en l’àmbit balear per actuar com a interlocutora amb l’Administració sanitària». Com a president del Comitè Organitzador de la 1 Jornada, destaca que «la salut sexual i reproductiva, l’estudi i el coneixement dels mètodes anticonceptius, l’accés de la població balear a aquests mètodes i els consells contraceptius seran els objectius principals de l’SBA».
 
 
Segons el Dr. Agüera, les Illes Balears són una de les comunitats autònomes més necessitades de fomentar l’atenció a la salut sexual i reproductiva i, especialment, la contracepció: «Percentualment, és una de les zones on es registren uns índexs més alts d’interrupció voluntària de l’embaràs i de repeticions. Hi ha, doncs, prou raons per implicar els sectors més diversos de la societat balear en aquest projecte de formació, educació, difusió, prevenció, promoció i accés lliure als mètodes anticonceptius». Es pretén que l’SBA sigui la plataforma social i professional que impulsarà l’atenció en matèria de salut sexual i reproductiva i contracepció: «Convidam a participar-hi professionals tant de la ginecologia i de l’obstetrícia com de l’atenció primària de totes les Illes Balears, bona part dels quals ja han confirmat que assistiran a aquesta primera jornada tècnica, especialment els caps de servei».
 
Havent analitzat estratègies que s’apliquen en altres comunitats autònomes, com Aragó i la Comunitat Valenciana, es pretén implicar-hi el sector sanitari, la comunitat educativa i especialment les administracions autonòmica i estatal. Es defensarà l’aplicació idònia d’una política de planificació familiar, salut sexual i reproductiva i contracepció que arribi a tota la població: «Reivindicarem l’accés gratuït als mètodes anticonceptius i el desplegament de la Llei orgànica de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, especialment pel que fa a les matèries que es regulen en el títol I: polítiques públiques per a la salut sexual i reproductiva, accions informatives i de sensibilització, mesures en l’àmbit sanitari, formació de professionals de la salut, mesures en l’àmbit educatiu, incorporació de la formació en matèria de salut sexual i reproductiva al sistema educatiu, i l’estratègia de salut sexual i reproductiva».
    
Hospital de Manacor - Carretera Manacor-Alcdia, s/n - 07500 Manacor - Telfon 971 847000