Inici Sector Sanitari de Llevant
         Hospital de Manacor / Atenci Primria

LHOSPITAL DE MANACOR TINDR UN NOU EDIFICI DS AMBULATORI I UN BLOC QUIRRGIC I OBSTTRIC TOTALMENT REFORMAT
Data:24/09/21Resum:
El projecte t un pressupost de 76,2 milions deuros i un termini dexecuci de quatre anys Es faran tres actuacions simultnies dampliaci i reforma de 40.000 m2
FOTO 2 FOTO 1 FOTO 3
foto ma maqueta 2 maqueta 3
maquetaL’Hospital de Manacor disposarà d’un nou edifici d’ús ambulatori i d’un bloc quirúrgic i obstètric totalment reformat. Així ho preveu el pla director del centre, que compta amb un pressupost de 76,2 milions d’euros i té un termini d’execució de quatre anys. Aquest projecte, que canviarà la fisonomia del centre, amb tres actuacions simultànies d’ampliació i reforma de prop de 40.000 m2, beneficiarà una població de 150.000 persones.
 
Així ho ha pogut constatar aquest divendres, la presidenta del Govern, Francina Armengol, que ha assistit a la presentació del pla director acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i la directora gerent de l’Hospital, Catalina Vadell. A l’acte de presentació del projecte han acudit també batles dels ajuntaments de l’àrea d’influència del centre hospitalari i també els professionals de l’Hospital.
 
Una vegada finalitzades les obres, l’Hospital passarà a tenir 53.445m2, més del doble de la superfície actual ( 24.531 m2). La fase anterior, que consistia en la reforma del Servei d’Urgències i la instal·lació de la ressonància magnètica, ja està completada.
 
El projecte
El Servei de Salut ha adjudicat el projecte bàsic i d’execució i direcció d’obra de la reforma del centre hospitalari, que preveu tres grans actuacions.
 
La primera consisteix en la construcció d’un nou edifici, en forma de L i connectat a l’actual Hospital, que serà principalment d’ús ambulatori; la segona preveu la construcció d’un edifici industrial, que es convertirà en una central d’instal·lacions i serveis generals; i la tercera actuació se centra en l’actual edifici, amb una gran reforma interior —a mesura que es vagin alliberant espais— i la construcció d’una nova planta on creixerà el bloc quirúrgic i obstètric.
 
Les tres actuacions suposen la reforma o ampliació de 38.265 m2: 28.625 d’ampliació o nova planta i 9.640 de reforma.
 
Les accions es duran a terme simultàniament, fent reformes a mesura que es vagin alliberant espais. El projecte es desenvoluparà de la manera següent:
 
·         Nou edifici en forma de L (21.273 m2): és un edifici de nova planta en forma de L, principalment d’ús ambulatori, amb dos soterranis (per a aparcament), planta baixa i tres plantes.
 
Atès que la majoria dels pacients són externs i no necessiten accedir als serveis interns de l’hospital es planteja un edifici independent, que evitarà la circulació innecessària de persones per l’interior d’aquest. Això no obstant, pel fet que sí que hi ha una part dels pacients que no són ambulatoris, es planteja la forma de L per facilitar la connexió amb àrees internes de l’Hospital.
 
L’edifici disposarà d’un aparcament soterrani amb 280 places (planta -1 i -2), dos serveis d’ús ambulatori, hemodiàlisi i rehabilitació (planta baixa), consultes externes i gabinets d’exploració (primera i segona planta) i hospital de dia mèdic oncològic (tercera planta, que tindrà una connexió directa amb l’hospital actual).
 
·         Edifici industrial per a serveis generals (2.765 m2): es construeix una nau que albergarà les centrals de les instal·lacions, manteniment i serveis generals.
 
És un edifici de tipus industrial, gairebé tot de nova planta, on s’instal·len tots els equips per adequar-los a les normatives vigents i augmentar la capacitat per donar servei a les noves àrees. La cuina s’ubicarà a la planta baixa. Així mateix, es renovaran i actualitzaran els equips.
 
·         Construcció de la nova planta quirúrgica i reforma interior d’espais de l’actual edifici (14.226 m2: 4.586 d’ampliació i 9.640 de reforma): consisteix principalment en la reforma interior de l’actual Hospital i també en la construcció d’una nova planta on s’ampliarà el bloc quirúrgic i obstètric.
 
Aquesta és la intervenció més complexa des del punt de vista tècnic, ja que s’ha de fer procurant interferirel menys possible en l’activitat del centre hospitalari.
 
A la planta primera es durà a terme una remodelació integral del bloc quirúrgic i obstètric. Es transformarà en quatre sales d’operacions de cirurgia major ambulatòria (CMA). Així doncs, es deixarà les de la planta tercera per a cirurgia programada.
 
Al costat del bloc de CMA es posaran boxes, l’àrea de reanimació i vestidors de pacients i àrees de recepció. S’amplia també el bloc obstètric i s’ubica amb bona connexió amb el bloc quirúrgic.
 
A la tercera planta —de nova construcció— es construirà un nou bloc quirúrgic: comptarà amb set sales d’operacions, una unitat de reanimació (REA), catorze llits i una unitat de cures intensives (UCI) amb dotze boxes.
 
 
Cal recordar que al març de 2019 va començar a funcionar l’equip de ressonància magnètica de l’Hospital de Manacor, en un recinte de 177 m2 de superfície a la zona ubicada al costat del Servei de Radiologia. L’Hospital va adquirir un aparell de ressonància magnètica amb tecnologia de fibra òptica d’última generació, i de més versatilitat clínica per diagnosticar malalties de gran prevalença. Fins a aquell moment, l’Hospital de Manacor havia de derivar tots els pacients a altres centres hospitalaris. Aquesta actuació ha tingut un pressupost d’1,3 milions d’euros.
 
Al maig del mateix any, va entrar en funcionament el nou Servei d’Urgències de l’Hospital de Manacor, que consisteix en l’adaptació del centre sanitari a les noves necessitats assistencials de la població i dels professionals. Es va disposar de dues plantes de 500 m2 de superfície cadascuna. A la planta principal hi ha una nova àrea d’observació, amb setze boxes i una àrea diferenciada per a l’atenció pediàtrica, amb dos boxes d’observació i sis llocs per a diferents tractaments. A la planta soterrani hi ha diverses dependències no assistencials: sala de reunions, despatxos, vestidors i el taller d’electromedicina. Aquesta actuació ha tingut un pressupost de 2,5 milions d’euros.
 
L’objectiu del pla director és convertir l’Hospital de Manacor en un centre que s’ajusti als plantejaments hospitalaris actuals. És important destacar que el Sector Sanitari de Llevant ha tingut un creixement des de l’obertura de l’Hospital —l’any 1997— de més de 30.000 habitants. Ara atén un total de 150.000 targetes sanitàries. Això fa necessària una reforma i l’adaptació del centre a les circulacions i tecnologies actuals.
 
A la presentació del projecte hi han anat els batles i delegats de sanitat dels ajuntaments de Manacor, Sant Llorenç des Cardassar, Capdepera, Artà, Felanitx, Vilafranca de Bonany, Montuïri, Petra, Porreres, Ariany, Sant Joan, Campos, ses Salines, Santanyí i Son Servera.
    
Hospital de Manacor - Carretera Manacor-Alcdia, s/n - 07500 Manacor - Telfon 971 847000