Inici Sector Sanitari de Llevant
         Hospital de Manacor / Atenci Primria

LA CONSULTA DINSUFICINCIA CARDACA (IC) COMUNITRIA FA EL SEGUIMENT A MS DE 200 PACIENTS EN ELS DARRERS DOS ANYS
Data:05/04/22Resum:
LHospital de Manacor, concretamente el Servei de Cardiologia va posar en marxa una consulta monogrfica d'Insuficincia Cardaca (IC) que, a dia d'avui, s'ha convertit en Unitat de IC Comunitria, avalada amb el Certificat SEC Excellent de la Societat Espanyola de Cardiologia.
cardioA dia d’avui'han inclòs en la Unitat a més de  205 pacients, dels quals més de la meitat s’han vist en els últims 2 anys.

També s'ha iniciat una consulta cardio-renal amb el servei de Nefrologia i un projecte de coordinació amb Atenció Primària de l'àrea de Llevant en el qual s'ha fet formació a un metge de cada centre perquè sigui el referent de IC del centre i així millorar el diagnòstic i tractament d'aquests pacients en Atenció Primària. S'està treballant en un protocol d'actuació amb el Servei d'Urgències de l’Hospital per a diagnòstic i tractament primerenc de la insuficiència cardíaca amb l’objectiu de disminuir els ingressos, bé realitzant ingresos breus en  la Unitat de Curta Estada (UCE) amb control ambulatori preferent, derivació a la Unitat de IC si compleix els  criteris o valorant ingrés en Hospitalització a domicili en cas de precisar més de quaranta- vuit hores de diürètics endovenosos.

Tots aquests Projectes formen part de la Unitat ja que la insuficiència cardíaca és un procés que implica molts professionals de diferents especialitats i la coordinació entre tots és primordial per a millorar el maneig dels pacients i optimitzar els recursos.


La responsable de la unitat és la metgessa Ana Mª Sahuquillo Martínez, acreditada amb el Certificat Europeu de IC de la Societat Europea de Cardiologia, i la infermera Mª Magdalena Llull Nadal, persona fonamental en l'equip pel manteniment i desenvolupament de la Unitat.


En aquesta Unitat s'inclouen pacient amb Insuficiència Cardíaca i disfunció ventricular esquerra severa, en els quals està demostrat el benefici d'un seguiment estret per a optimització del tractament (tant metge com amb dispositius) i control primerenc de les descompensacions evitant ingressos hospitalaris. Per a l'implant de dispositius
(marcapassos tricamerals o DAIs- desfibril.lador automàtic implantable) l'estudi per a implant dispositius d'assistència ventricular (DAV)  o trasplantament cardíac, els pacients es deriven a la Unitat de IC de l’Hopital Universitari de Son Espases. Els pacient candidats a DAV o trasplantament, són posteriorment seguits a l’Hospital de Son Espases mentre que la resta de pacients segueixen controls a l’Hospital de Manacor.

 

    
Hospital de Manacor - Carretera Manacor-Alcdia, s/n - 07500 Manacor - Telfon 971 847000