Inici Sector Sanitari de Llevant
         Hospital de Manacor / Atenció Primària

El Servei d'Urgències posa en marxa un protocol per a la detecció de VIH i participa en el grup de treball XARXA VIH
Data:01/12/22



Resum:
El Servei d'Urgències de l'Hospital Manacor posa en marxa un protocol per a la detecció precoç de VIH i participa en el grup de treball XARXA VIH Deixa La teva Petjada de SEMES
Sessió URG




 La instauració de protocols cerca accelerar el diagnòstic i facilitar que les persones amb infecció per VIH accedeixin al tractament antiretroviral al més aviat possible disminuint la possibilitat de transmissió a altres persones.


Es tracta d'un projecte de garbellat de VIH que es desenvoluparà en col·laboració amb la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències ( SEMES) en col·laboració amb Gilead, sobre la base de les recomanacions recollides en un document de consens publicat per aquesta entitat.



Diagnòstic precoç de VIH, l'assignatura pendent.

L'epidèmia causada pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) ha suposat des de fa dècades un gran repte per a la comunitat científica. Malgrat els enormes esforços i de l'avanç científic, segueix sense estar controlada a nivell mundial i és la causa de gairebé un milió de morts anuals.

La Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (SEMES) en el seu objectiu de millorar la qualitat assistencial i el diagnòstic precoç de les persones que viuen amb VIH, està compromesa en la lluita contra la infecció oculta del VIH.

A Espanya s'estima que 151.387 persones viuen amb VIH i que unes 20.000 desconeixen que estan infectades. A més, 1 de cada 2 nous diagnòstics de VIH es fan de manera tardana. Cal continuar avançant cap a l'objectiu de controlar la pandèmia de VIH.

Coneixedors de la importància que tenen els Serveis d'Urgències en el garbellat de VIH, una via fonamental en el diagnòstic de pacients amb un perfil que s'escapa en altres nivells assistencials (joves, immigrants, població d'edat avançada sense sospita de VIH o en circumstàncies relacionades amb les ITS profilaxis post-exposició o fenòmens com el  chemxes). En aquest sentit, el diagnòstic precoç de la infecció per VIH redueix la morbiditat i la mortalitat dels pacients i el cost del tractament i cura dels malalts amb diagnòstic tardà és superior als que són diagnosticats precoçment.

El Dr. Juan González del Castell, coordinador de la iniciativa i del Grup INFURG- SEMES, ha recalcat sobre aquest tema que l'acord entre totes les autonomies és fonamental per al desenvolupament de la campanya i per a aconseguir els objectius de ONUSIDA 95-95-954: “gràcies a Deixa La teva Petjada hem evitat el contagi del VIH a unes 2.000 persones”.

SEMES Balears: nou grup de treball Deixa La teva Petjada-VIH

Des de la seva posada en marxa, a l'Hospital de Manacor el mes de juny del 2021 s'han realitzat 127 serologies de VIH, resultant 2 positives i nous diagnòstics. S'han incrementat el núm. de serologies comparant mateix període de temps pre-implementació  en un 32% A més, s'han realitzat cinc sessions formatives i s'ha adherit al grup de treball de la xarxa de SEMES, Balears. Dr. Xavier Mesquida, Servei de Microbiologia. Dra. Laia Vilaplana, Servei Medicina interna infeccioses i Dra. Lourdes Piedrafita, Servei d'Urgències lideren i coordinen el projecte a l'hospital.

Gràcies a la Xarxa d'Hospitals de VIH es treballarà de manera coordinada en cada Comunitat Autònoma i es fomentarà l'automatització del garbellat de VIH els SUH.

A nivell de la CCAA participen activament els hospitals: Hospital Son Espases, Hospital Son Llàtzer,  Hospital Comarcal Inca , Hospital Can Misses, Eivissa.

S'han realitzat un total de 1834 serologies de VIH, 23 nous diagnòstics.

Des de lƇ de gener de 2021 fins al 31 de juny de 2022, 116 SUH s'han sumat al projecte i s'han realitzat 113.030 serologies, amb 517 nous diagnòstics.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és treballar de manera coordinada en cada Comunitat Autònoma, i a nivell nacional, per a fomentar l'automatització del garbellat del VIH en els Serveis d'Urgències Hospitalàries. A més, es durà a terme la redacció d'un decàleg de seguiment de les recomanacions, així com uns criteris de qualitat i monitorar aquesta activitat mitjançant l'anàlisi de resultats.

Aprofitem el dia internacional del VIH per a fomentar la difusió i el coneixement d'aquest projecte ja que tots els professionals sanitaris sumem en aquesta iniciativa. El nostre objectiu és arribar més lluny amb l'automatització i l'extensió a atenció primària. Només amb la col·laboració per part de tots aconseguirem l'èxit.

https://youtu.be/14-Dah4cJKQ 

www.dejatuhuella.com 

    
Hospital de Manacor - Carretera Manacor-Alcúdia, s/n - 07500 Manacor - Telèfon 971 847000