Inici Sector Sanitari de Llevant
         Hospital de Manacor / Atenci Primria

L'Hospital de Manacor reconegut per la seva iniciativa "Ms de 20 aos conciencia2 en la emergencia climtica" en la convocatria de Sanidad por el clima
Data:22/11/23Resum:
Ha estat guardonat aquest dimecres, dia 22 de novembre, a Madrid entre els 10 hospitals pel Programa de Salut de Glasgow.
foto 1La iniciativa dels +10 hospitals pel Programa de Salut de Glasgow reconeix el compromís i l'ambició de centres hospitalaris que ja estan actuant segons l'acord de Glasgow. L'objectiu és impulsar les propostes més ambicioses en matèria de descarbonització i promoure exemples que puguin servir d'inspiració a altres hospitals.

 

A la convocatòria de Sanitat #PorElClima s'han presentat un gran nombre de centres sanitaris, mostra del compromís del sector amb la salut humana i del planeta, i han estat elegides 10 iniciatives per la seva ambició, desenvolupament i opcions de replicabilitat, entre elles la presentada per l'Hospital de Manacor.

El director general del Servei de Salut, Javier Ureña acompanyat pel director gerent de l'Hospital de Manacor, Ignacio Casas, han recollit aquesta distinció.


“HMAN més de 20 anys conciencia2 en l'emergència climàtica” destaca que L'Hospital de Manacor és referent mediambiental ISO14001 a les illes Balears perquè els professionals de l'hospital s'han recolzat sempre en un mètode específic i internacional de gestió ambiental: la norma UNE-EN ISO14001.Totes les nostres actuacions estan enfocades a l'emergència climàtica i la descarbonització,.

Després d'una autoavaluació EFQI realitzada a l'hospital fa 24 anys, en la qual van participar els comandaments intermedis i la direcció de l'hospital, es va acordar com a tema prioritari iniciar el camí de la millora contínua en matèria ambiental implementant l'ISO14001 i el Reglament europeu EMAS. A través de la formació inicial rebuda i un diagnòstic previ del nostre context, els principals responsables del sistema de gestió constitueixen la Comissió Mediambiental, que avui dia ja porta més de 20 anys funcionant. Gràcies a les diferents auditoria internes i externes s'han elaborat plans d'acció per a reduir l'impacte de l'hospital el seu entorn, gestionant i realitzant iniciatives en els següents aspectes ambientals:

• Reducció de la despesa de consum d'aigua de la xarxa de subministrament, reducció de consum d'aigua embotellada d'un sol ús i reducció de residus d'envasos buits d'un sol ús.
• Reducció de consum de paper
• Reducció de diferents tipus de residus
• Càlcul de la petjada de carboni amb reducció d'emissions: en coherència amb l'escenari d'escalfament 1,5 (Acord de París) i l'ordre enviada a tots els hospitals nacionals. L’objectiu és reduir la nostra petjada de carboni al mínim possible, així com reduir el nostre consum d'energies contaminants.

En la gestió ambiental estan implicats tots els serveis, personal sanitari i no sanitari de l'hospital. Per a aconseguir reduir les emissions és necessària la participació proactiva de gestors, directors i personal sanitari directament implicat en els processos. També és necessària la participació en comissions hospitalàries com la d'Hospital Promotor de la Salut i la de Gestió mediambiental per a assegurar la resolució de les accions acordades en aquests equips de treball. És imprescindible l'actuació conjunta dels serveis de manteniment, gestió residus, logística, comunicació, docència, processos i qualitat, entre altres.

La sensibilització ambiental està dirigida a tots els professionals del centre, a usuaris i contractes que actuen en les nostres instal·lacions. Totes les millores estan dirigides també al pacient i a la població de l'àrea sanitària, amb la meta que participin de les accions dutes a terme i millorin, sobretot, la seva salut i el medi ambient.
 

    
Hospital de Manacor - Carretera Manacor-Alcdia, s/n - 07500 Manacor - Telfon 971 847000