La Comissió Autonòmica d’Humanització ha fet una adaptació de la Carta Europea sobre els Drets de l’Infant Hospitalitzat, aprovada pel Parlament Europeu el 13 de maig de 1986.
Miquel Oliver Fons ha llegit la Carta del Parlament Europeu dels Drets dels Nins Hospitalitzats a l'Hospital de Manacor. L'acte ha tingut lloc a la segona planta dedicada a Pediatria.
La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha estat present en la lectura de la Carta a l’Hospital Universitari Son Llàtzer Segons explica Rosa Duro, subdirectora d'Humanització, Atenció a l'Usuari i Formació, la carta compta amb perspectiva de gènere, es descriu en primera persona i empra un llenguatge més familiar i del moment actual. «Aquesta adaptació va acompanyada d'una infografia dissenyada per l'infermer Tolo Vilallonga i es difondrà en format pòster en els hospitals, així com en la web del Servei de Salut i en xarxes socials».
Gómez ha assegurat que l'objectiu és sensibilitzar tota la societat i avançar en el procés d’humanització dels hospitals infantils. «Els hospitals de les Balears se sumen a aquest dia que promociona la Societat Espanyola de Pediatria Social (SEPS) per retre homenatge a totes les persones menors d’edat ingressades, a les seves famílies, als professionals de la salut que els curen i els cuiden, i a voluntaris que els acompanyen cada dia perquè l’estada a l'hospital sigui més agradable, a més de donar visibilitat institucional a aquest dia».
Carta adaptada a les Balears dels Drets de l’Infant Hospitalitzat
Com a persona menor d'edat hospitalitzada tenc dret a:
- Ingressar a l’hospital només si no puc rebre les cures necessàries en l’àmbit ambulatori. L’estada a l'hospital ha de ser al més breu possible.
- Estar hospitalitzada amb altres infants, i evitar l'hospitalització amb persones adultes, en espais que responguin a les meves necessitats de cures i compleixin les normes de seguretat.
- Estar acompanyada al màxim de temps possible de la meva família o de la persona que la substitueixi durant la meva hospitalització, i que expressin la seva conformitat amb els tractaments o es neguin a qualsevol propòsit que no sigui terapèutic.
- Contactar amb la meva família en moments de tensió.
- Rebre informació adaptada a la meva edat sobre la malaltia que tenc i el seu tractament, d’una manera que la pugui comprendre amb facilitat, i que també la rebi la meva família respectant la meva intimitat.
- Rebre atenció individualitzada i tenir professionals de referència.
- Ser tractada per personal qualificat, que conegui les meves necessitats físiques i emocionals, i que em tractin amb tacte, educació i comprensió, respectant la meva intimitat.
- Negar-me que em sotmetin a proves per investigar o estudiar la meva malaltia si la intenció no és curar-me.
- Seguir estudiant durant la meva hospitalització i disposar de sales equipades amb juguetes, llibres i audiovisuals adaptats a la meva edat.
- Estar protegida en el cas d'haver sofert algun tipus de violència.
- Estar protegida per la Declaració de Hèlsinki quan em sotmetin a tractaments experimentals.